gesprek-Wynia-Walling

Over Syp Wynia

Ik ben zelfstandig gevestigd publicist, journalist, columnist en essayïst (per januari 2019). Ik publiceerde gedurende meer dan twee decennia over politiek en economie in weekblad Elsevier (sinds 2017: Elsevier Weekblad), maandblad Juist en Speciale Edities van Elsevier, vaak in de vorm van columns, commentaren en essays. Onderwerpen waar ik vaak op terugkom zijn migratie, Europa en overheidsfinanciën. Ik schreef voor Elsevier onder meer toonzettende stukken over zulke onderwerpen als Ziek Nederland (2000), Waarom Nee zeggen tegen de Europese Grondwet? (2005), De kosten van immigratie (2009), Lobbycratie (sinds 2005), Zelfislamisering (sinds 2007), het Gasverbod (sinds 2017) en het Mondiale Migratiepact (2018). Mijn wekelijkse column in Elsevier Weekblad (voorjaar 2002 – december 2018, meer dan 830 in totaal) ging over economische thema’s, zij het in de breedste zin. Een bundeling van mijn Elsevier-columns verscheen onder de titel Zoetzuur.

Ik treed regelmatig op voor radio en televisie en werk ook veel mee aan symposia en andere evenementen. Wilt u meer weten over mijn optredens op tv, radio, als gastdocent of in het theater? Zie: ‘Boekingen’ of ‘Contact’. 

Voordat ik in 1997 bij Elsevier begon, was ik achtereenvolgens organisator van culturele evenementen in Groningen (1972-1979), freelancejournalist (1976-1980), redacteur en chef kunst van het Nieuwsblad van het Noorden (1980-1988), chef politiek van Het Parool(1988-1991) en correspondent in en vanuit Brussel, eveneens voor Het Parool (1992-1997).

In de jaren 2007-2012 maakte ik de videocolumn Wynia’s Week. Radiocolumns maakte ik voor BNR Nieuwsradio (2007) en televisiecolumns voor het zondagse opinieprogramma Buitenhof (2010-2011).
Ik heb ook aan tal van andere programma’s op radio en televisie bijgedragen, zoals TROS Forum en Tros NieuwsshowMet het Oog op MorgenNieuwsuur en Knevel & Van den Brink. Sinds 2013 ben ik regelmatig te zien in het dagelijkse ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL. Incidenteel werk ik mee aan Engelstalige en Duitstalige media, recentelijk in het bijzonder aan het Duitse maandblad Tichy’s Einblick.

In april 2014 verscheen een bundeling van artikelen, columns en essays die ik voor de uitgaven van uitgeverij Reed Elsevier (later: RELX) maakte over de Europese eenwording, onder de titel Vervlogen Visioenen. In oktober 2014 verscheen een volgend boek van mijn hand: Achter de dijken. Kleine geschiedenis van het moderne Nederland. Deze boeken zijn verkrijgbaar in de (internet-)boekhandel.

Ik heb enkele andere boeken in voorbereiding. Daaronder het boek Rode Regenten over de unieke, honderd jaar durende socialistische hegemonie in Amsterdam, waaraan een (voorlopig?) einde kwam in het voorjaar van 2014. Dat boek gaat in wezen over de vraag hoe idealisme zich omvormt tot het ideaal van het behoud: van macht, geld en banen. Andere voorgenomen boekprojecten gaan over de oorsprong van Nederland en over de onvrije mens: waarom alles moet, of juist mag.

Ik ben op 4 februari 1953 geboren in het Friese dorp Spannum, groeide op in Oudega (gemeente Smallingerland), ging naar de HBS in Drachten en heb begin jaren zeventig even geroken aan de sociologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn belangstelling voor sociologische thema’s blijkt nog vaak uit mijn publicaties.

Ik woon en werk in Amsterdam en een deel van de tijd ook aan het water en tussen de koeien en de vogels in het mooie Jisp.